zondag 11 maart 2012

Hulp gevraagd

Beste bloggers,

Graag jullie hulp bij dit probleem. Ik maakte een rokje, meer bepaald een patroon van Burda nr. 8281. Een simpel patroon volgens de beschrijving.

Alweer wat gesukkel met de stappen. Het is zo dat je twee achterpanden hebt (daartussen komt de rits), 1 voorpand, voering (2 x achterpand en 1 voorpand) en een tailleband.

Kan iemand mij eens helpen bij het stappenplan van dit alles? Ik volgde het zo goed mogelijk, maar had zoveel moeite om te weten wanneer de rits erin moest. Ik heb eerst de rok gemaakt, zonder rits. Daarna de voering. Voering aan de rok gehangen (bovenaan). Daarna de tailleband er aan genaaid en dan de rits ingestoken. Heel wat gesukkel met die voering en de rits komt niet gelijk uit bovenaan.

Dus is mijn concrete vraag: wat is het stappenplan hiervoor? Ik zocht al wat rond op internet, maar vond niet echt iets wat ik begreep. Wie kan mij helpen?

Warme groet!

2 opmerkingen:

 1. Hey, ik doe het op dezelfde methode, maar ik ben wel geen supergoeie naaister, het enige dat ik weet: ik naai de achtermiddennaad (waar de rits in moet) volledig toe, ter hoogte van de rits met een grote losse steek, zonder te hechten, zodanig dat die draad er achteraf gemakkelijk terug uit kan, dan onderaan de rits even hechten en met een gewone steek verder de naad dicht naaien. Dan de rits achter de stof leggen en innaaien terwijl de naad gesloten blijft, alles klaar dan de naad openen.
  Helpt dit?
  Hopelijk antwoordt er nog een handiger en slimmer iemand.
  Groetjes en tot op het stoffenspektakel ;-) Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien inmiddels wat late reactie maar dan misschien voor de volgende rok.

  rits tot bovenaan tailleband??

  - rok naaien, - voering naaien, -naden goed openstrijken, - 1kant tailleband aan rok naaien, -andere kant tailleband aan voering naaien, -ritsinzet(buitenrok+stukje tailleband) op de hand tegen elkaar naaien(overhands), -rits achter de stof leggen en opnaaien.
  -dan de voeringkant op de rok leggen (tailleband dus dubbelvouwen. Ik strijk heel veel tussendoor zodat je goede scherpe naden en vouwen krijgt. -Tailleband doorstikken met rits ertussen. Voering zou ik op de hand tegen zetten bij de rits.

  Het kan ook helpen om je naalden dwars te zetten op je rits, verloopt het ook minder.

  Ik gebruik voor ritsen doorstikken bijv. malletjes van schuurpapier, op zijn kop op de stof leggen zodat het goed blijft liggen dan heb je een keurige lijn om langs te stikken. ook voor de gulp bijv.

  -om niet al te dikke naden te krijgen bijv bij tailleband kan je de een naar boven vouwen(voorrok) en de ander naar beneden(voering) en daarna doorstikken.

  Hopelijk ben ik enigzins duidelijk geweest. Zo niet kan je me altijd nog mailen hoor met allerlei vragen. Meer dan genoeg genaaid in mijn leven.......

  BeantwoordenVerwijderen